accessible
התקשרו עכשיו: 08-9364540
בונדיגו

מהו קפה

קפה (שם מדעי: Coffea), סוג צמח ממערכת בעלי פרחים שבו כעשרה מינים שונים של עצים נמוכי קומה ושיחים; מוכר בעיקר בשל משקה הקפה המופק מטחינת או חליטת פוליו של העץ וערבובם עם נוזל חם או קר.

הקפה צומח, כך במקור, באזורים אקלים טרופי או סובטרופי ובעיקר באפריקה ובאסיה. עם זאת, הקפה הובא לארצות דרום אמריקה וגדל שם בכמות גדולה מאוד, במיוחד בברזיל.

מקור השם קפה הוא במילה הערבית קַהְוַה (قَهْوَة). סברה אחרת היא כי מקורו של השם בממלכת קאפה שבאתיופיה, שהיא כנראה מקורו של צמח הקפה.

בקאפה ובאתיופיה עצמה מכנים את הקפה "בון" או "בונה". 

המיסיונר היישועי פדרו פאיש הוא ככל הנראה האירופאי הראשון שדיווח על "המשקה המוזר" שהגיש לו קיסר אתיופיה זה דנגל בשנת 1603.

גידול צמח הקפה

הקפה הוא שיח השייך למשפחת "הרוביצאה" מזן "קופאה" הוא גדל 9- 24 מעלות צפונית ודרומית לאורך קו המשווה באקלים טרופי בטווח טמפרטורות של 18-22 מעלות צלסיוס וכמות משקעים של 1200-1500 מ"מ גשם בשנה.

שיח הקפה מגיע לבגרות 5-6 שנים לאחר שתילתו וניתן לאחר זמן זה לקבל ממנו יבול טוב אורך החיים של שיח הקפה הוא עד 25 שנה

שיח הקפה מצוי בשלושה אזורים עיקריים: מרכז דרום אמריקה, מרכז אפריקה והאזור הכולל את האיים האינדונזיים,הודו וגינאה החדשה.

לפני הופעת הפירות על ענפי השיחים ישנה פריחה של פרחים לבנים. לאחר הפריית הפרחים ע"י חרקים ובעיקר ע"י דבורים הפרחים מתחילים תהליך הנמשך בין חצי שנה ל-11 חודשים שבסופו הם הופכים לפירות ירוקים.

הפירות צומחים על השיח כאשכולות קטנים וכשהם מבשילים הם נראים כדובדבנים אדומים.

הפירות בשיח ערביקה יגעו לגודל של 18-12 מ"מ ואילו בשיח רובוסטה הפירות קטנים יותר ומגיעים לגודל של 16-8 מ"מ.

הקטיף יעשה לפי מספר עונות הגשם שבאזור. כלומר אזור שירד בו גשם פעם אחת בשנה יהיה קטיף אחד בשנה. אזור שבו ירד גשם חמש פעמים בשנה יקטפו הדובדבנים חמש פעמים בשנה. בגלל פרק הזמן הממושך עד לקבלת פרי בשל על ענף שיח הקפה ניתן יהיה למצוא בעת ובעונה אחת פירות אדומים בשלים, פירות ירוקים ופרחים לבנים מהם נוצרים הפירות.

צמח הקפה זקוק לחשיפה לשמש, אך למספר מוגבל של שעות כל יום. לכן, כדי שהצמח לא ייחשף לשמש יותר מדי, בוחרים מדרון מוצל לגידול השיח, או שנוטעים בין השיחים "עצי צל", עצים גבוהים וענפים רחבים שיצלו על השיחים.

אדמת הגידול צריכה להיות עמוקה (לפחות 2 מטרים) עם יכולת ספיגת מים גבוהה ורמת חומציות (PH) של 6-5 (רמת החומציות של מים היא 7)

שיח הקפה מייצר 700 גרם קפה בשנה ומגיע לגובה של 2.5- 6 מטרים בשיחי ערביקה ועד לגובה של 12 מטרים בשיחי רובוסטה כאשר מחזיקים את השיחים בגובה 2-3 מטרים במטעים על מנת שיהיה נגישות לשיחים במטעים הלא ממוכנים.

ערביקה:

מהווה 75% מהייצור העולמי.

יצרנית הערביקה הגדולה בעולם היא ברזיל עם 1.5 מיליון טון ייצור בשנה. הערביקה נחשב לזן המובחר והמפונק יותר מבין השניים.  צורת הפולים שלו היא שטוחה וארוכה בצבע ירוק עמוק עם מעט כחול.

הוא רגיש במיוחד למחלות וטפילים, כמות הקפאין שבו קטנה יחסית (בין 1-1.7%). וזו חלק מן הסיבה שטעמו עדין ומתקתק יותר. מחיר פולי הערביקה יקר יותר עקב הקשיים בגידולו.

כ- 10% מגידולי הערביקה בעולם הם גידולים מובחרים הנקראים specialty coffee וזו בעקבות תנאי גידול מחמירים ואזורי גידול מובחרים. פולי הקפה המסווגים כ specialty coffee מוצאם הוא ממטעים בעלי שם בתעשיית הקפה. מטעים אלה במשך שנים מייצרים את פולי הקפה הירוקים באיכויות הגבוהות ביותר ומכאן שמם נובע. בד"כ לכל קפה מסוג זה יהיו מאפייני טעם משלו למשל קפה שמוצאו מג'מייקה ממטע איכותי הקרא Jamaica blue mountain  פולים אלה מאופיינים בעיקר בחמיצות גבוהה (מומלץ מאוד לאוהבי האספרסו החומצי) אולם קפה זה בד"כ טעים ומאוזן יותר בתוך תערובת.

רובוסטה:

מהווה 25% מהייצור העולמי.

יצרנית הרובוסטה הגדולה בעולם היא וייטנאם עם 0.9 מיליון טון ייצור בשנה יצרנית הרובוסטה השניה בגודלה היא ברזיל.

רובוסטה נחשב לזן "הנחות" יותר מבין השניים אולם כיום קיימים מטעים שמייצרים רובוסטה באיכות גבוהה מאוד במקרים מסוימים באיכות גבוהה מזו של ערביקה.  צורת הפולים שלו היא קמורה,עגולה וקטנה יותר, וצבעו ירוק חיוור.

הרובוסטה עמיד יותר למחלות וטפילים מהערביקה. כמות הקפאין שבו היא גדולה (בין 2-4.5%) וטעמו של הרובוסטה חד ומריר יותר משל הערביקה.

מחיר פולי הרובוסטה זול יותר עקב העמידות שלו בטפילים ומחלות, עלויות גידול נמוכות ותנאי גידול פחות קפדניים.

 

לפרטים והזמנות חייגו 08-9364540

בונדיגו ברשתות חברתיות

נשמח לעמוד לשירותכם

בונדיגו פייסבוק - FA

פייסבוק

 בונדיגו – יוטיוב

יוטיוב

בונדיגו – יצרנים
כתובתנו: פקריס 3, פארק המדע רחובות    טלפון: 08-9364540
בונדיגו - גם אצלי במטבח